Utile

                                 INSTRUCTIUNI DE INTRETINERE

                        -pentru încălţăminte si accesorii din piele-

 

   După fiecare purtare, încălţămintea se pune pe şanuri potrivite ca mărime şi formă. Încălţămintea trebuie curăţată şi uscată înainte de aplicarea oricărui luciu pentru încălţăminte, creme, preparate contra petelor etc. Când folosiţi aceste produse de întreţinere, citiţi cu atenţie instrucţiunile producătorului acestora.
  
Încălţămintea cu feţe netede sau presate se curaţă de praf cu o cârpă moale sau perie, iar petele de grăsime sau alte impuritaţi se îndepărtează cu o cârpă înmuiată într-o soluţie apoasă de detergent; pentru o bună întreţinere a pielii, după câteva purtări, se aplică cu ajutorul unei perii moi sau cu o cârpă, un strat de cremă pentru încalţăminte, după care se lustruieşte cu o cârpă moale sau cu o perie.
  
Încălţămintea cu feţe din piele de antilopă sau nabuc, uscată, se perie cu o perie specială pentru pielea de antilopă; nu folositi apă, pentru că faţa materialului s-ar putea păta; petele de ulei sau grăsimi se îndepărtează folosind soluţie contra petelor, specială pentru pielea de antilopă sau nabuc.
 
  Încălţămintea cu feţe de lac, piei metalizate, lăcuite, se curaţă de praf cu o cârpă moale; ea trebuie ferită de contactul direct cu solvenţii organici (alcool, acetona etc.).
  
Încălţămintea cu fete textile se recomandă a fi purtată pe timp uscat; după fiecare purtare, încălţămintea se curătă de praf cu perie de haine uscată; nu se introduce în maşină de spalat rufe; nu folosiţi înălbitor; petele pot fi îndepărtate folosind soluţie contra petelor, specială pentru materiale textile, respectând instrucţiunile de utilizare recomandate de producătorii acestora.
  
Încălţămintea cu feţe din înlocuitor sau cauciuc se curătă după fiecare purtare cu o cârpă umedă, petele de grăsime se vor curăţa cu o soluţie apoasă de detergent (2%), nu se va folosi cremă de ghete pentru lustru; încălţămintea se usucă natural, la temperatura camerei; folosiţi suporturi pentru încălţăminte sau umpleţi încălţămintea cu hârtie curată, pentru a i se menţineforma;nu folosiţI uscarea cu ventilator, calorifer, sursa deschisa de foc, uscător de păr sau alte surse de caldură directa.
  
La toate categoriile de mai sus se interzice spălarea cu apă a încălţămintei sau spălarea în maşina de spălat rufe şi nu se folosesc înalbitori pentru scoaterea petelor. Încălţămintea nu se va depozita lângă surse de căldură sau în mediu umed şi se va feri de acţiunea produselor petroliere şi a solvenţilor organici.
  
Pentru mărirea duratei de folosire se recomandă purtarea alternativa a 2-3 perechi de încălţăminte într-o perioadă de timp. Produsele de lux necesită o utilizare/întreţinere atentă. Se va evita contactul încălţămintei cu solvenţii organici (benzina, alcool, acetona etc.).
   Încălţămintea cu feţe textile sau din piele nefinisată (velur, nabuc), cu feţe prezentând cusături sau perforaţii, precum şi încălţămintea cu tălpi din piele sau cusute se recomandă a fi purtată doar pe timp uscat, deoarece există riscul pătrunderii apei in interior.
  
Produsele din piele NU sunt impermeabile ! Pentru impermeabilizare se recomandă folosirea produselor speciale din comert (de ex. Aquastop), care vor îmbunătăți gradul de rezistenta la apa sau umezeala.
  
Deoarece căptuşelile naturale nu au fost tratate chimic pentru fixarea pigmentului, există riscul migrării culorii. Se recomandă utilizarea ciorapilor asortaţi sau de culoare închisă. Tălpile nu au calitaţi antiderapante, existând pericolul alunecării, mai ales în sezonul umed sau rece.

   Încălțămintea cu talpă sau toc de piele, sau cu diferite cusături pe talpă se tocește în mod normal și se recomandă a nu fi purtată pe vreme umedă sau pe suprafețe care nu sunt netede cum ar fi pietriș, zgură, nisip deoarece se va accelera procesul de uzură a acesteia. În cazul tălpilor de piele, comerciantul nu poate fi făcut răspunzător pentru defectele apărute ca urmare a imperfecțiunii drumurilor, trotuarelor sau suprafețelor pe care a fost utizilată aceasta.     Comerciantul nu poate fi făcut răspunzător pentru incidentele provenind din nerespectarea instrucţiunilor de mai sus sau pentru disconfortul provenind din purtarea încălţămintei de mărime nepotrivită.